För att skydda dina anställda måste du först studera kollektiva lösningar som maskinskåp eller ljudisolering. Om du inte kan påverka den totala bullernivån måste du tillhandahålla individuella ljudskydd (INP).

Vilket hörselskydd passar bäst för dina behov ?

Klicka på bilden eller på den här länken för att visa full storlek infographic.

Vad är ett personligt hörselskydd

Ett personligt hörselskyddet är en personlig skyddsutrustning som, tack vare dess akustiska dämpningsegenskaper, dämpar de skadliga effekterna av buller vid hörsel och förhindrar försämring av hörseln.

Det finns 4 typer av hörselskydd:

  • Hörselkåpor: Placerad på örat, den är ansluten med en ram som passerar över huvudet.
  • Öronproppar med en rem: Är placerad vid ingången eller inuti öronkanalen. En styv plastremsa ger stöd.
  • Engångspropp ska formas eller förformas: den sätts in direkt i hörselgången.
  • Det formgjutna hörselskyddet (skräddarsydd hörselskydd): Den är gjord av ett intryck av användarens öra. Den är sedan gjord av silikon eller akrylharts.

Vikten av att skydda hörseln

Lagstiftningen definierar två dagliga exponeringsgränser, användningen av hörselskyddet är:

  1. Rekommenderas från 80 dB (A) över 8 timmar
  2. Obligatorisk för hela exponeringstiden från 85 dB (A) över 8 timmar

De direkta hälsoeffekterna av buller är hörselnedsättning, tinnitus och dövhet. Det finns också indirekta skador som kardiovaskulära störningar, yrsel, stress. Ditt företag är utsatt för risk för minskad produktivitet och en ökning av arbetsolyckor i samband med minskad vaksamhet.

Oavsett vilket hörselskydd du väljer, är det viktigt att skydda dina anställdas hörsel och att de bär sina hörselskydd 100% av tiden för exponering för buller.

Hur väljer du rätt hörselskydd ?

8 kriterier ska beaktas under ditt val:

1. Anpassning av ljuddämpning

Bara för att ett skydd dämpas starkt gör det inte mer effektivt. Din anställd måste uppfatta sin arbetsmiljö: larm, säkerhetsvarningar från sina kollegor. Dom måste vara uppmärksam på instruktionerna och måste därför kunna kommunicera och utbyta fullständig säkerhet, dvs utan att ta bort hans hörselskydd.

Enligt EN 458 måste hörselskydd därför minska den bullernivån som uppfattas av arbetstagaren till 72 dB (A).

Till exempel, fru Rollandson arbetar på en verkstad på 90 dB (A), det rekommenderas inte att ge henne PICB, vars dämpning är 35 dB. Det är att föredra att skydda med en SNR mellan 15 och 20 dB.

Idealiska dämpningszoner

Valet av ljuddämpningen tar hänsyn till utrustningen, infrastrukturen, men också särdragen hos varje. Således kommer en anställd som redan har hörselnedsättning inte nödvändigtvis att erbjudas samma dämpning som hans kollega som inte har hörselnedsättning, även om de arbetar på samma maskin i samma verkstad.

2. Kompatibilitet med annan skyddsutrustning (PPE)

Dubbelskydd

I vissa situationer räcker det inte med ett hörselskydd att skydda mot risken för buller. När källans intensitet är mycket hög kan det vara nödvändigt att kombinera slitaget av två skydd, detta kallas dubbelskydd. Faktum är att vissa ljudstationer kan nå eller överstiga 115 dB (A) vid vissa arbetsstationer. I detta fall är den uppfattade ljudintensiteten under skyddet mycket ofta högre än den tillåtna nivån. För att bekämpa dessa extrema exponeringar kan anpassat hörselskydd bäras under ett övertyg av skal-typ.

Kompatibilitet med annan skyddsutrustning (PPE): glasögon, hjälmar ...

Andra situationer kräver samtidig användning av två PPE som skyddar olika delar av kroppen. I bullriga verkstäder där det finns risk för stänk av farliga produkter, måste till exempel hörselskydd användas förutom ett par säkerhetsglasögon. På byggarbetsplatser måste arbetstagaren kunna bära sitt hörselskydd med en hjälm.

Om det finns särskilda villkor i ditt arbete som kräver användning av flera skydd, är kompatibiliteten mellan dessa PPE viktigast!

3. Komfort

Dina anställda måste glömma att de bär ett skydd . De måste anta en reflexport och inte tänka sig att spendera en dag utan öronproppar . För detta behöver du ge dem det mest bekväma skyddet så att det kan bäras 100% av exponeringstiden.

4. Hygien

Oavsett vilken typ av hörselskydd de har i direkt kontakt med huden. Oavsett vilken typ av hörselskydd de har i direkt kontakt med huden är därför en viktig faktor för att ta hänsyn till. Hur man rengör dem? Hur ofta? Kommer arbetstagaren att kunna använda dem helt enkelt eller måste han tvätta händerna först? Så många frågor som du måste fråga dig själv och ta hänsyn till när du gör ditt val.

5. Hälsa

Är din anställd allergisk mot vissa komponenter? Är det föremål för hudirritation? Har han redan hörselnedsättning?

6. Användarvänlighet

Det hörselskydd som du tillhandahåller får inte upplevas som en begränsning av din anställd. Det måste vara lätt att använda, och enkla att sätta på/ in.  Ju lättare det är att använda, ju snabbare det kommer att godkännas och efterfrågas av dina anställda.

7. Anpassning till arbetsmiljön

Du måste också överväga arbetsmiljön när du väljer personligt hörselskydd. Arbetsplatsen temperatur, fuktighet ... Till exempel i en verkstad vid 25 ° C, kommer användningen av ett kåpor att framhäva svett som kommer att skada din anställdas komfort och därför skyddets skydd 100 % av tiden för buller.

8. CE-certifiering

Sist men inte minst måstehörselskyddet vara CE-certifierad enligt EN352-2 . Du måste validera denna punkt genom att begära CE-certifikat från din leverantör.

Var uppmärksam när det gäller personliga hörselskydd. Det är viktigt att betona att det är uppsättningen som måste valideras: själva proppen och filtret. Så om en leverantör tillverkar proppen men köper filtren från en annan leverantör, måste han ha gjort ett nytt CE-certifikat för det hela. Det bör inte bara ge dig CE-certifikat för filtren.